• Morate uneti minimum 3 karaktera

    • Moj Nalog
    Prijavi se
    Skracivanje fitilja za dobru higijenu svece - ANIBO

    Skracivanje fitilja za dobru higijenu svece

    Autor: Ivana Momcilovic

    Kategorija: IJADA SVEĆE

    22.01.2022.

    Verovatno nikada nisi razmisljala o tome da svece zahtevaju svojevrsno odrzavanje higijene. Da, mislim na onu tvoju omiiljenu mirisljavu svecu koju palis samo u posebnim prilikama, isto koliko i na totalno basic vanilla svecu u casi od 99 dinara iz Ikee. Nezavisno od cene, kvaliteta ili materijala, svaka sveca zahteva i zasluzuje da bude pazena, mazena i negovana, jer, zasto da ne?

    Svaki ljubitelj sveca koji drzi do sebe, i svojih sveca, normalno zeli da mu sveca sto duze traje, da sto duze i sto intenzivnije mirise i naravno, da ostane lepa i glatka povrsina kao pre prvog paljenja. Mnogi se nikada nece usuditi ni da upale svoju omiljenu svecu od prirodnog sojinog voska sa organskim etericnim uljima u ekoloskoj ambalazi. Zasto? Jer im je zao da pokvare besprekornu glatkocu i ukaljaju snezno beli pamucni fitilj.

    Zasto ne bismo pretvorili ovaj naizgled dosadan i nepotreban korak u svojevrstan ritual koji ce produziti zivot svece i dozvoliti joj da optimalno gori i volsebno siri miris?

    "Mnogi se nikada nece usuditi ni da upale svoju omiljenu svecu od prirodnog sojinog voska sa organskim etericnim uljima u ekoloskoj ambalazi."


    Evo pet razloga zasto je predugacak fitilij najveci neprijatelj svake svece i sta mozete da uradite po tom pitanju

    1. Stvara preveliki plamen
    Vodjeni zdravim razumom, opasnosti prevelikog plamena su ocigledne. Iako se podrazumeva da svece treba drzati dalje od zapaljivih predmeta poput zavesa, treba isto tako voditi racuna da sveca bude zasticena od promaje kako se plamen ne bi preneo na obliznje zapaljive predmete.

    2. Brze sagoreva svecu
    Sto je veci plamen, to se povrsina svece brze topi I naravno, brze trosi.

    3. Fitilj se kruni i upada u vosak
    Neugledne crne trunke zagorelog fitlja ostaju zarobljene u vosku nakon sto se povrsina ohladi i kaljaju mlecnu povrsinu i teksturu voska.

    4. Predugacak fitilj moze topiti vosak nepravilno
    Da li ti se desavalo da se vosak skuplja sa jedne strane ambalaza dok druga strana sagoreva u krater? Naravno! Predugacak fitilj stvara neobuzdabn i veliki plamen koji se moze lako poljulati u stranu i sagoreti jednu stranu svece gotovo nepopravljivo.

    Koje je resenje?

    Optimalna duzina fitilja od 3-4mm obezbedjuje stabilan i miran plamen koji ce ravnomerno topiti povrsinu svece I osigurati postepeno sirenje mirisa. 

    Sve sto je potrebno da uradite jeste:

    1. Skratiti fitllj pre paljenja svece
    2. Skrati fitlj tokom gorenja svece- ukoliko primetis da je fitilj predugacak, ugasi svecu na trenutak i skrati fitilj pazljivo kako crne trunke ne bi zavrsile u vosku. Posebne makaze namenjene svecama su dostupne ovde
    ovde kao deo seta namenjen odrzavanju sveca, prava poslastica za ljubitelje sveca i finih detalja.
    Ukoliko nemate ovakve makaze, ostre kozmeticke makazice ce posluziti.

    *Bonus: centriraj fitilj cim primetis da se sveca topi vise u jednom pravcu nego drugom. Ovo mozes lako uciniti drvenim stapicem ili metalnom alatkom namenjenom specificno ovoj svrsi.

    Da li ti ces slediti ova jednostavna pravili ili nastaviti da gajis plamen velicine baklje u casici?

    Navedeni saveti se odnose na svece od parafina (koji stvara veci plamen od ostalih materijala), svece od sojinog voska, palminog voska, pcelinjeg voska, aromaticne, parfemisane i mirisljave svece, svece u casi i svece u teglicama i drugim ambalazama kao i za skulpturalne svece i salonske svece.

    Izvor: Autorski tekst
    Loading...